5
(1)
Greckie Bifteki z polską fetą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Obiad
Kuchnia Grecka
Porcje 2 osoby
Składniki
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łodyga mięty
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- 70 g sera feta lub polski twaróg półtłusty w kostce
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (np. z suszonych pomidorów)
Instrukcje
Przygotowanie
- Rozgrzewanie piekarnika:Włącz piekarnik i nagrzej do 200°C
- Przygotowanie ziemniaków:Umyj ziemniaki i gotuj je w całości. Będą świetnym dodatkiem do bifteków
- Przygotowanie składników:Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Miętę również umyj i drobno posiekaj
- Przygotowanie mięsa:Do mielonego mięsa dodaj jajko, posiekaną cebulę, czosnek, miętę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, aby łatwiej było formować kotlety.
Formowanie bifteków
- Twaróg lub fetę pokrój w paski. Z mięsa uformuj płaskie kotlety. Na środek każdego kotleta połóż pasek sera, a następnie przykryj drugą częścią mięsa. Dokładnie zlep końce i delikatnie spłaszcz
Grillowanie
- Bifteki grilluj na patelni przez kilka minut, aby złapały złocisty kolor i charakterystyczne linie od grilla
Pieczenie
- Przełóż bifteki do naczynia żaroodpornego. Dodaj ugotowane ziemniaki, pomidorki, czosnek i pokruszony twaróg (lub fetę). Całość skrop olejem, najlepiej zsuszonych pomidorów. Dodaj trochę rozmarynu i koperku. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C
Podanie
- Polecam podać bifteki z sosem na bazie jogurtu greckiego, soku z cytryny i startych ogórków – to idealne uzupełnienie tej greckiej uczty
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 5 / 5. Głosów: 1
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.