0
(0)
Placuszki twarogowe z owocami (6 sztuk)
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Śniadanie
Porcje 3 osoby
Składniki
- Garść owoców np. borówki
- Ok. 150 g twarogu
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- Miód dla dzieci powyżej roku lub cukier puder do smaku
- 1 łyżka oleju opcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie:
- Przygotowanie twarożku:Twaróg rozgnieć na gładką masę przy pomocy widelca. Dodaj owoce – część pokrój na mniejsze kawałki, a resztę zostaw w całości.
- Dodanie mąki i jajka:Do twarogu z owocami dodaj jajko oraz mąkę pełnoziarnistą. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości mąki i stopniowo dodawać więcej, aż masa stanie się jednolita i dość zwarta – powinna być na tyle gęsta, by się trzymała, ale nie za twarda. Jeśli nie jesteś pewien konsystencji, usmaż jednego placuszka na próbę i sprawdź, czy dobrze się trzyma.
- Słodzenie:Dodaj do masy ulubione słodzidło – miód (dla starszych dzieci) lub cukier puder, według własnych upodobań.
Smażenie:
- Rozgrzej patelnię, najlepiej taką do naleśników. Możesz smażyć placuszki na odrobinie oleju lub na suchej patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
Podanie:
- Gotowe placuszki możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.