Gofry z guacamole i wędzonym łososiem (5 sztuk)

0
(0)

Gofry z guacamole i wędzonym łososiem (5 szt.)

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Śniadanie
Kuchnia Meksykańska
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Składniki na gofry:

  • 300 g mąki 200 g pszennej, 100 g pełnoziarnistej
  • 500 ml mleka
  • 70 ml białka możesz użyć płynnego białka z butelki lub oddzielić białka z jajek
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na guacamole:

  • 1 dojrzałe kremowe awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pomidor bez skórki i nasion
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek
  • Płatki chilli opcjonalnie
  • Sok z limonki
  • Wędzony łosoś

Instrukcje
 

Przygotowanie gofrów:

  • Białka przelej do czystej, suchej misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  • W osobnym naczyniu zmiksuj pozostałe składniki (mąka, mleko, olej, proszek do pieczenia) na gładką masę.
  • Delikatnie połącz ubitą pianę z ciastem, mieszając łopatką.
  • Gofrownicę lekko posmaruj olejem, a nadmiar wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Piecz gofry przez kilka minut, aż będą złociste i chrupiące.

Przygotowanie guacamole:

  • Awokado rozgnieć widelcem lub pokrój w kostkę. Cebulę i pomidora również pokrój w drobną kostkę.
  • Dodaj oliwę, sól, pieprz oraz drobno posiekaną kolendrę, natkę pietruszki lub szczypiorek.
  • Na koniec dodaj kawałki wędzonego łososia i całość skrop sokiem z limonki lub cytryny.

Podanie:

  • Każdego gofra posmaruj cienką warstwą jogurtu naturalnego, a na wierzch nałóż guacamole z wędzonym łososiem.
  • Posyp świeżo mielonym pieprzem i skrop dodatkową porcją soku z limonki.

Dodatkowa opcja:

  • Ciasto na gofry jest neutralne, więc można je także podawać w wersji na słodko, np. z owocami.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top