Śliwki w boczku (20 sztuk)

0
(0)

Śliwki w boczku (20 sztuk)

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj Przekąski
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • Około 100 g boczku w plastrach
  • 20 suszonych śliwek

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie boczku i śliwek:
    Boczek pokrój na pół – cały plaster boczku to za dużo na jedną śliwkę, więc połówka idealnie wystarczy. Każdą suszoną śliwkę ściśle owiń połową plastra boczku.

Smażenie lub pieczenie:

  • Jeśli chcesz uzyskać dodatkową chrupkość, podsmaż zawinięte śliwki na suchej patelni, aż boczek zacznie się rumienić. Następnie przełóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut.
  • Jeśli wolisz wyłącznie piekarnikową wersję, piecz śliwki w boczku przez około 15 minut, aż staną się ładnie złociste i chrupiące.

Podanie:

  • Śliwki w boczku to doskonała przekąska na imprezy, szybki dodatek do obiadu lub idealna przegryzka do piwa. Wytopiony tłuszcz można wykorzystać np. do usmażenia jajek sadzonych.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top