0
(0)
Gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi "Golden Pears" (8 porcji)
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Przekąski
Porcje 4 osoby
Składniki
- 4 gruszki
- Ok. 150 g gorgonzoli
- Ok. 150 g orzechów włoskich
- Garść rukoli
Instrukcje
Przygotowanie:
- Przygotowanie gruszek:Umyj gruszki i przekrój je na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Jeśli chcesz zrobić większe otwory, kawałki gruszki, które wycięłaś, możesz pokroić i dodać do nadzienia z sera i orzechów.
- Przygotowanie nadzienia:Gorgonzolę rozgnieć widelcem, a następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Kilka orzechów zostaw do dekoracji na później.
Faszerowanie gruszek:
- Wydrążone gruszki wypełnij przygotowanym nadzieniem z gorgonzoli i orzechów.
Pieczenie:
- Każdą gruszkę zawiń osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, aż gruszki będą miękkie, a ser lekko roztopiony.
Podanie:
- Gruszki podaj na rukoli, która wprowadza idealny balans smaków. Całość udekoruj pozostałymi orzechami.
Opcjonalnie:
- Jeśli chcesz, aby danie zyskało delikatną słodycz, możesz polać je odrobiną miodu, co uczyni je wykwintnym deserem.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.