Pikantne przekąski z ciasta francuskiego (20 sztuk)

0
(0)

Pikantne przekąski z ciasta francuskiego (20 sztuk)

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Przekąski
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g mięsa mielonego
  • Harissa pasta lub sucha mieszanka – można zastąpić mieszanką kolendry, kminu i ostrej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g włoszczyzny gotowe słupki – mrożonka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie warzyw:
    Jeśli używasz mrożonej włoszczyzny, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki, aby się rozmroziła. W przypadku świeżych warzyw, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki – nie musisz być dokładny, bo później będą zmiksowane.
  • Krojenie cebuli:
    Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Smażenie mięsa i warzyw:

  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, włoszczyznę i wyciśnięty czosnek. Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj mięso mielone.

Przyprawianie:

  • Przypraw mięso solą, pieprzem oraz harissą (jeśli używasz suchej mieszanki, zacznij od 1 łyżeczki, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej). Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, który doskonale wzbogaci smak farszu. Wszystko smaż do momentu, aż mięso się zarumieni.

Miksowanie farszu:

  • Po usmażeniu zmiksuj całość na jednolitą masę, aby łatwiej było nadziewać ciasto francuskie.

Przygotowanie ciasta francuskiego:

  • Ciasto francuskie przekrój na pół wzdłuż, a następnie na 5 pasków w poprzek, aby uzyskać 10 prostokątnych kawałków. Jeśli chcesz mniejsze przekąski, przetnij każdy prostokąt na pół, uzyskując 20 kawałków.

Zawijanie farszu:

  • Na środku każdego kawałka ciasta ułóż przestudzony farsz i zawijaj ciasto, jakbyś zwijał dywanik.

Pieczenie:

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Podanie:

  • Pikantne przekąski świetnie smakują z jogurtem z dodatkiem limonki, który idealnie balansuje ostry smak farszu.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top