0
(0)
Brzoskwiniowe kwiaty (10 sztuk) + kompot gratis
Prep Time 25 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 1 hour hr 5 minutes mins
Course Desery
Servings 5 osób
Ingredients
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 brzoskwiń
- Cukier puder do posypania
- Cynamon
Instructions
Przygotowanie:
- Przygotowanie brzoskwiń:Umyj brzoskwinie i obierz je ze skórki. Pokrój owoce na plasterki, a większe plastry przekrój na pół. W odróżnieniu od jabłek, brzoskwiń nie trzeba podgotowywać, ponieważ mogą się rozpadać – wypróbowałam to na własnej skórze i miałam kompot jako bonus 😁.
- Przygotowanie ciasta francuskiego:Ciasto francuskie podziel na 5 części o szerokości około 8 cm, a następnie każdą z tych części przetnij na pół wzdłuż, tworząc 10 paseczków.
Przyprawianie:
- Posyp każdy pasek cukrem pudrem i cynamonem.
Układanie brzoskwiń:
- Na połowie każdego paska ciasta (wzdłuż jego długości) ułóż plasterki brzoskwiń, tak aby lekko nachodziły na siebie. Plasterki mogą delikatnie wystawać poza ciasto, ale nie muszą.
Zawijanie:
- Złóż drugą połowę ciasta na brzoskwinie, "przykrywając je kocykiem". Następnie zacznij zwijać ciasto od jednego brzegu do drugiego, tworząc kształt przypominający pąki kwiatów.
Pieczenie:
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Dekoracja:
- Po upieczeniu ponownie posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.