Brzoskwiniowe kwiaty (10 sztuk) + kompot gratis

0
(0)

Brzoskwiniowe kwiaty (10 sztuk) + kompot gratis

Prep Time 25 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Course Desery
Servings 5 osób

Ingredients
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 brzoskwiń
  • Cukier puder do posypania
  • Cynamon

Instructions
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie brzoskwiń:
    Umyj brzoskwinie i obierz je ze skórki. Pokrój owoce na plasterki, a większe plastry przekrój na pół. W odróżnieniu od jabłek, brzoskwiń nie trzeba podgotowywać, ponieważ mogą się rozpadać – wypróbowałam to na własnej skórze i miałam kompot jako bonus 😁.
  • Przygotowanie ciasta francuskiego:
    Ciasto francuskie podziel na 5 części o szerokości około 8 cm, a następnie każdą z tych części przetnij na pół wzdłuż, tworząc 10 paseczków.

Przyprawianie:

  • Posyp każdy pasek cukrem pudrem i cynamonem.

Układanie brzoskwiń:

  • Na połowie każdego paska ciasta (wzdłuż jego długości) ułóż plasterki brzoskwiń, tak aby lekko nachodziły na siebie. Plasterki mogą delikatnie wystawać poza ciasto, ale nie muszą.

Zawijanie:

  • Złóż drugą połowę ciasta na brzoskwinie, "przykrywając je kocykiem". Następnie zacznij zwijać ciasto od jednego brzegu do drugiego, tworząc kształt przypominający pąki kwiatów.

Pieczenie:

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Dekoracja:

  • Po upieczeniu ponownie posyp cukrem pudrem i cynamonem.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top