0
(0)
Zapiekanka z ziemniaków, fasolki i kiełbaski z fetą
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Obiad
Porcje 4 osoby
Składniki
- 5 ziemniaków
- Ok. 400 g fasolki szparagowej
- 2 marchewki opcjonalnie papryka
- Kiełbaska
- Ser feta
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Przygotowanie:
- Gotowanie warzyw:Ugotuj ziemniaki, fasolkę szparagową oraz marchewkę (lub paprykę), ale pamiętaj, aby nie rozgotować warzyw – powinny pozostać lekko al dente.
- Krojenie warzyw:Ziemniaki pokrój na ćwiartki, fasolkę na pół (jeśli nie jest już pokrojona), a marchewkę pokrój w dużą kostkę.
- Podsmażanie kiełbaski i cebuli:Cebulę posiekaj i podsmaż razem z pokrojoną kiełbaską na patelni, aż lekko się zarumienią.
- Łączenie składników:Połącz ugotowane warzywa z podsmażoną cebulą i kiełbaską w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotowanie sosu:Wymieszaj ketchup z majonezem. Połowę powstałego sosu wylej na składniki w naczyniu, a resztę zostaw na później.
Dodanie fety i pieczenie:
- Pokrusz ser feta i posyp nim całą zapiekankę. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Zapieczenie:
- Po 20 minutach odkryj naczynie, wylej resztę sosu na zapiekankę i zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Wykończenie:
- Po wyjęciu z piekarnika oprósz całość świeżo mielonym pieprzem.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.