Zapiekanka z ziemniaków, fasolki i kiełbaski z fetą

0
(0)

Zapiekanka z ziemniaków, fasolki i kiełbaski z fetą

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Obiad
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 5 ziemniaków
  • Ok. 400 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki opcjonalnie papryka
  • Kiełbaska
  • Ser feta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Gotowanie warzyw:
    Ugotuj ziemniaki, fasolkę szparagową oraz marchewkę (lub paprykę), ale pamiętaj, aby nie rozgotować warzyw – powinny pozostać lekko al dente.
  • Krojenie warzyw:
    Ziemniaki pokrój na ćwiartki, fasolkę na pół (jeśli nie jest już pokrojona), a marchewkę pokrój w dużą kostkę.
  • Podsmażanie kiełbaski i cebuli:
    Cebulę posiekaj i podsmaż razem z pokrojoną kiełbaską na patelni, aż lekko się zarumienią.
  • Łączenie składników:
    Połącz ugotowane warzywa z podsmażoną cebulą i kiełbaską w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotowanie sosu:
    Wymieszaj ketchup z majonezem. Połowę powstałego sosu wylej na składniki w naczyniu, a resztę zostaw na później.

Dodanie fety i pieczenie:

  • Pokrusz ser feta i posyp nim całą zapiekankę. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Zapieczenie:

  • Po 20 minutach odkryj naczynie, wylej resztę sosu na zapiekankę i zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.

Wykończenie:

  • Po wyjęciu z piekarnika oprósz całość świeżo mielonym pieprzem.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top