5
(1)
Kremowa zupa dyniowa z miodową nutą
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 35 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Obiad
Porcje 4 osoby
Składniki
- 500 g dyni po obraniu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu np. z rokitnikiem
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Opcjonalnie:
- Śmietana 18% do zup
- Płatki chilli
Instrukcje
Przygotowanie:
- Przygotowanie warzyw:Obierz i umyj wszystkie warzywa (dynię, marchewki, pietruszkę, cebulę, ziemniaki i czosnek). Pokrój je w kostkę o podobnej wielkości, aby równomiernie się gotowały.
Podsmażenie warzyw:
- W garnku rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim warzywa przez kilka minut, aż zaczną delikatnie mięknąć i uwalniać aromaty.
Gotowanie:
- Zalej warzywa wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj sól do smaku. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Blendowanie:
- Gdy warzywa zmiękną, zblenduj całość na gładki krem.
Doprawienie zupy:
- Dodaj 1 łyżkę miodu (np. z rokitnikiem) – wersja ta wprowadza słodko-kwaśne nuty. Rokitnik jest bogaty w witaminę A i karotenoidy, które wspomagają odporność. Aby zachować te wartości odżywcze, najlepiej dodać miód, gdy zupa lekko przestygnie.
- Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę płatków chilli.
Wykończenie zupy:
- Na koniec możesz dodać śmietanę 18%, aby zupa była jeszcze bardziej kremowa, lub podać ją z chrupiącymi grzankami.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 5 / 5. Głosów: 1
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.