Chrupiące burger tacos (6 sztuk)

0
(0)

Przepis na chrupiące burger tacos (6 sztuk)

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Obiad
Cuisine Meksykańska
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 2-3 placki tortilli
  • 500 g mięsa wieprzowego można użyć wołowiny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Kilka listków sałaty lodowej
  • Majonez polecam wersję vege, ma mniej kalorii
  • 1 pomidor
  • Ser topiony w plastrach
  • Mała cebulka
  • Szczypiorek

Instructions
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso wieprzowe (lub wołowe) dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę oraz szczypiorek (można pominąć, jeśli nie lubisz). Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj z masy 6 kulek, a potem spłaszcz je, tworząc kotlety.

Smażenie kotletów:

  • Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety na złoty, rumiany kolor z obu stron.

Przygotowanie tortilli:

  • W międzyczasie wytnij z placków tortilli mniejsze kółka – najlepiej dopasuj rozmiar do miski, aby wyszły trzy krążki z każdego placka, unikając marnowania ciasta. Kółka tortilli połóż na patelni grillowej i podgrzej, aby stały się lekko chrupiące.

Przygotowanie dodatków:

  • Umyj i pokrój sałatę lodową w cienkie paseczki. Pomidora pokrój w plastry.

Składanie burger tacos:

  • Każdy podgrzany placek tortilli posmaruj majonezem. Następnie nałóż sałatę, kotlecik, ponownie możesz dodać majonez lub inny ulubiony sos. Na wierzchu połóż plaster pomidora, trochę sałaty i plaster sera topionego.

Rozpuszczenie sera (opcjonalnie):

  • Aby ser się roztopił, można ułożyć gotowy taco na patelni, przykryć pokrywką lub włożyć na chwilę do piekarnika.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top