0
(0)
Przepis na chrupiące burger tacos (6 sztuk)
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Course Obiad
Cuisine Meksykańska
Servings 3 osoby
Ingredients
- 2-3 placki tortilli
- 500 g mięsa wieprzowego można użyć wołowiny
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Kilka listków sałaty lodowej
- Majonez polecam wersję vege, ma mniej kalorii
- 1 pomidor
- Ser topiony w plastrach
- Mała cebulka
- Szczypiorek
Instructions
Przygotowanie:
- Przygotowanie mięsa:Mięso wieprzowe (lub wołowe) dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę oraz szczypiorek (można pominąć, jeśli nie lubisz). Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj z masy 6 kulek, a potem spłaszcz je, tworząc kotlety.
Smażenie kotletów:
- Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety na złoty, rumiany kolor z obu stron.
Przygotowanie tortilli:
- W międzyczasie wytnij z placków tortilli mniejsze kółka – najlepiej dopasuj rozmiar do miski, aby wyszły trzy krążki z każdego placka, unikając marnowania ciasta. Kółka tortilli połóż na patelni grillowej i podgrzej, aby stały się lekko chrupiące.
Przygotowanie dodatków:
- Umyj i pokrój sałatę lodową w cienkie paseczki. Pomidora pokrój w plastry.
Składanie burger tacos:
- Każdy podgrzany placek tortilli posmaruj majonezem. Następnie nałóż sałatę, kotlecik, ponownie możesz dodać majonez lub inny ulubiony sos. Na wierzchu połóż plaster pomidora, trochę sałaty i plaster sera topionego.
Rozpuszczenie sera (opcjonalnie):
- Aby ser się roztopił, można ułożyć gotowy taco na patelni, przykryć pokrywką lub włożyć na chwilę do piekarnika.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.