Greckie Bifteki z polską fetą

5
(1)

Greckie Bifteki z polską fetą

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Obiad
Cuisine Grecka
Servings 2 osoby

Ingredients
  

  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga mięty
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 70 g sera feta lub polski twaróg półtłusty w kostce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (np. z suszonych pomidorów)

Instructions
 

Przygotowanie

  • Rozgrzewanie piekarnika:
    Włącz piekarnik i nagrzej do 200°C
  • Przygotowanie ziemniaków:
    Umyj ziemniaki i gotuj je w całości. Będą świetnym dodatkiem do bifteków
  • Przygotowanie składników:
    Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Miętę również umyj i drobno posiekaj
  • Przygotowanie mięsa:
    Do mielonego mięsa dodaj jajko, posiekaną cebulę, czosnek, miętę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, aby łatwiej było formować kotlety.

Formowanie bifteków

  • Twaróg lub fetę pokrój w paski. Z mięsa uformuj płaskie kotlety. Na środek każdego kotleta połóż pasek sera, a następnie przykryj drugą częścią mięsa. Dokładnie zlep końce i delikatnie spłaszcz

Grillowanie

  • Bifteki grilluj na patelni przez kilka minut, aby złapały złocisty kolor i charakterystyczne linie od grilla

Pieczenie

  • Przełóż bifteki do naczynia żaroodpornego. Dodaj ugotowane ziemniaki, pomidorki, czosnek i pokruszony twaróg (lub fetę). Całość skrop olejem, najlepiej zsuszonych pomidorów. Dodaj trochę rozmarynu i koperku. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C

Podanie

  • Polecam podać bifteki z sosem na bazie jogurtu greckiego, soku z cytryny i startych ogórków – to idealne uzupełnienie tej greckiej uczty

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 5 / 5. Głosów: 1

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top