Gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi „Golden Pears” (8 porcji)

0
(0)

Gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi "Golden Pears" (8 porcji)

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Przekąski
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 4 gruszki
  • Ok. 150 g gorgonzoli
  • Ok. 150 g orzechów włoskich
  • Garść rukoli

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie gruszek:
    Umyj gruszki i przekrój je na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Jeśli chcesz zrobić większe otwory, kawałki gruszki, które wycięłaś, możesz pokroić i dodać do nadzienia z sera i orzechów.
  • Przygotowanie nadzienia:
    Gorgonzolę rozgnieć widelcem, a następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Kilka orzechów zostaw do dekoracji na później.

Faszerowanie gruszek:

  • Wydrążone gruszki wypełnij przygotowanym nadzieniem z gorgonzoli i orzechów.

Pieczenie:

  • Każdą gruszkę zawiń osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, aż gruszki będą miękkie, a ser lekko roztopiony.

Podanie:

  • Gruszki podaj na rukoli, która wprowadza idealny balans smaków. Całość udekoruj pozostałymi orzechami.

Opcjonalnie:

  • Jeśli chcesz, aby danie zyskało delikatną słodycz, możesz polać je odrobiną miodu, co uczyni je wykwintnym deserem.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top