Placuszki twarogowe z owocami (6 sztuk)

0
(0)

Placuszki twarogowe z owocami (6 sztuk)

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Śniadanie
Porcje 3 osoby

Składniki
  

  • Garść owoców np. borówki
  • Ok. 150 g twarogu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • Miód dla dzieci powyżej roku lub cukier puder do smaku
  • 1 łyżka oleju opcjonalnie

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie twarożku:
    Twaróg rozgnieć na gładką masę przy pomocy widelca. Dodaj owoce – część pokrój na mniejsze kawałki, a resztę zostaw w całości.
  • Dodanie mąki i jajka:
    Do twarogu z owocami dodaj jajko oraz mąkę pełnoziarnistą. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości mąki i stopniowo dodawać więcej, aż masa stanie się jednolita i dość zwarta – powinna być na tyle gęsta, by się trzymała, ale nie za twarda. Jeśli nie jesteś pewien konsystencji, usmaż jednego placuszka na próbę i sprawdź, czy dobrze się trzyma.
  • Słodzenie:
    Dodaj do masy ulubione słodzidło – miód (dla starszych dzieci) lub cukier puder, według własnych upodobań.

Smażenie:

  • Rozgrzej patelnię, najlepiej taką do naleśników. Możesz smażyć placuszki na odrobinie oleju lub na suchej patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.

Podanie:

  • Gotowe placuszki możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top