0
(0)
Puszyste ciasto z brzoskwiniami (lub truskawkami)
Prep Time 20 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 20 minutes mins
Course Desery
Servings 6 osób
Ingredients
- 200 g masła
- 5 jajek
- 170 g drobnego cukru
- Olejek zapachowy np. cytrynowy
- Ok. 320 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Brzoskwinie z puszki lub słoika
- Opcjonalnie można użyć truskawek zamiast brzoskwiń.
- Cukier puder
- Masło bułka tarta i papier do pieczenia
Instructions
Przygotowanie:
- Ubijanie jajek z cukrem:Ubij jajka razem z drobnym cukrem na puszystą masę, aż do uzyskania jasnej i lekkiej konsystencji.
- Dodawanie masła i olejku:Powoli, cienką strużką, wlej roztopione i ostudzone masło (200 g) do masy jajecznej, a następnie dodaj kilka kropel olejku zapachowego (np. cytrynowego). Ubijaj całość na najwyższych obrotach miksera.
- Dodawanie sypkich składników:Przesiej mąkę tortową (ok. 320 g) i proszek do pieczenia (2 łyżeczki) przez sitko. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, aż składniki się połączą.
- Przygotowanie blaszki:Wyłóż blaszkę (o wymiarach 24 x 35 cm) papierem do pieczenia. Posmaruj dno masłem i posyp bułką tartą. Następnie przełóż przygotowaną masę na blaszkę i rozłóż owoce (brzoskwinie lub truskawki), układając je jeden obok drugiego.
Pieczenie:
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem przez około 45-50 minut, aż do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Studzenie ciasta:
- Po upieczeniu uchyl piekarnik na szerokość rękawicy kuchennej i pozostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. Następnie uchyl piekarnik do połowy na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Wykończenie:
- Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.