Puszyste ciasto z brzoskwiniami (lub truskawkami)

0
(0)

Puszyste ciasto z brzoskwiniami (lub truskawkami)

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Desery
Servings 6 osób

Ingredients
  

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 170 g drobnego cukru
  • Olejek zapachowy np. cytrynowy
  • Ok. 320 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Brzoskwinie z puszki lub słoika
  • Opcjonalnie można użyć truskawek zamiast brzoskwiń.
  • Cukier puder
  • Masło bułka tarta i papier do pieczenia

Instructions
 

Przygotowanie:

  • Ubijanie jajek z cukrem:
    Ubij jajka razem z drobnym cukrem na puszystą masę, aż do uzyskania jasnej i lekkiej konsystencji.
  • Dodawanie masła i olejku:
    Powoli, cienką strużką, wlej roztopione i ostudzone masło (200 g) do masy jajecznej, a następnie dodaj kilka kropel olejku zapachowego (np. cytrynowego). Ubijaj całość na najwyższych obrotach miksera.
  • Dodawanie sypkich składników:
    Przesiej mąkę tortową (ok. 320 g) i proszek do pieczenia (2 łyżeczki) przez sitko. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, aż składniki się połączą.
  • Przygotowanie blaszki:
    Wyłóż blaszkę (o wymiarach 24 x 35 cm) papierem do pieczenia. Posmaruj dno masłem i posyp bułką tartą. Następnie przełóż przygotowaną masę na blaszkę i rozłóż owoce (brzoskwinie lub truskawki), układając je jeden obok drugiego.

Pieczenie:

  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem przez około 45-50 minut, aż do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Studzenie ciasta:

  • Po upieczeniu uchyl piekarnik na szerokość rękawicy kuchennej i pozostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. Następnie uchyl piekarnik do połowy na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Wykończenie:

  • Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.

Oceń przepis

Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Głosów: 0

Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.

Scroll to Top