0
(0)
Śliwki w boczku (20 sztuk)
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Total Time 25 minutes mins
Course Przekąski
Servings 4 osoby
Ingredients
- Około 100 g boczku w plastrach
- 20 suszonych śliwek
Instructions
Przygotowanie:
- Przygotowanie boczku i śliwek:Boczek pokrój na pół – cały plaster boczku to za dużo na jedną śliwkę, więc połówka idealnie wystarczy. Każdą suszoną śliwkę ściśle owiń połową plastra boczku.
Smażenie lub pieczenie:
- Jeśli chcesz uzyskać dodatkową chrupkość, podsmaż zawinięte śliwki na suchej patelni, aż boczek zacznie się rumienić. Następnie przełóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut.
- Jeśli wolisz wyłącznie piekarnikową wersję, piecz śliwki w boczku przez około 15 minut, aż staną się ładnie złociste i chrupiące.
Podanie:
- Śliwki w boczku to doskonała przekąska na imprezy, szybki dodatek do obiadu lub idealna przegryzka do piwa. Wytopiony tłuszcz można wykorzystać np. do usmażenia jajek sadzonych.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.