Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa klopsowa
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Obiad
Porcje
4
osoby
Składniki
Składniki na klopsy:
500
g
mięsa mielonego
karkówka i łopatka
Pół bułki
np. tzw. „dupka”
1
jajko
1
średnia cebula
Sól
pieprz, majeranek do smaku
Pół pęczka natki pietruszki
Składniki na zupę:
3
litry wody
1
cebula
4
liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren czarnego pieprzu
2-3
łyżki mąki
do zaciągnięcia
4
łyżki cukru
Majeranek do smaku
3
łyżki octu spirytusowego 10%
Śmietanka 30%
ilość według uznania