0
(0)
Zupa klopsowa
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Obiad
Servings 4 osoby
Ingredients
Składniki na klopsy:
- 500 g mięsa mielonego karkówka i łopatka
- Pół bułki np. tzw. „dupka”
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- Sól pieprz, majeranek do smaku
- Pół pęczka natki pietruszki
Składniki na zupę:
- 3 litry wody
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki mąki do zaciągnięcia
- 4 łyżki cukru
- Majeranek do smaku
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- Śmietanka 30% ilość według uznania
Instructions
Przygotowanie:
- Przygotowanie klopsów:Namocz pół bułki w wodzie lub mleku. W międzyczasie posiekaj cebulę i natkę pietruszki. W misce wymieszaj mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Uformuj małe klopsy.
- Przygotowanie zupy:W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj przez kilka minut, aby wywar nabrał aromatu.
Gotowanie klopsów:
- Do wrzącego wywaru delikatnie wrzuć przygotowane klopsy. Gotuj je na średnim ogniu przez około 30 minut, aż będą ugotowane.
Zaciągnięcie zupy:
- W osobnej szklance rozrób 2-3 łyżki mąki w wodzie. Powoli wlej tę mieszankę do zupy, cały czas mieszając, aby zagęścić zupę.
Doprawianie zupy:
- Gdy zupa się zagotuje, dodaj 4 łyżki cukru oraz majeranek do smaku. Wyłącz ogień.
Dodanie octu i śmietanki:
- Na koniec dodaj 3 łyżki octu spirytusowego 10% oraz śmietankę 30% według uznania. Wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję.
Przepis na Instagramie
Oceń przepis
Kliknij w gwiazdkę, żeby ocenić!
Ocena 0 / 5. Głosów: 0
Jeszcze nie ma ocen! Bądź pierwszy.